Η δύναμη του να πιστεύετε στον εαυτό σας

Η δύναμη του να πιστεύετε στον εαυτό σας

Για να ζήσετε μια υπέροχη ζωή, θα πρέπει να πιστέψετε απόλυτα στον εαυτό σας και τις ικανότητες σας.

Βρείτε μου ένα εξαιρετικά πετυχημένο άτομο που δεν πιστεύει απόλυτα στον εαυτό του. Δεν πρόκειται να βρείτε ούτε ένα. Ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg, o Michael Jordan, ο Abraham Lincoln, ο Martin Luther King Jr., είναι μερικά παραδείγματα επιτυχημένων προσωπικοτήτων, που επωφελήθηκαν από την αυτοπεποίθηση τους. Παρόλα αυτά, δεν είναι το επίπεδο επιτυχίας τους αυτό για το οποίο θέλω να μιλήσω. Είναι η θέληση τους να σηκωθούν ξανά και ξανά, κάθε φορά που αποτύγχαναν στην ολοκλήρωση των στόχων τους.

Ήταν σε θέση να συνεχίσουν ακόμη και όταν ένιωσαν ότι δεν μπορούν, χάρη στην πίστη που είχαν στον εαυτό τους, παρά τα τεράστια εμπόδια και αποτυχίες που μπορεί να αντιμετώπισαν τον τελευταίο χρόνο, κάτι που τους οδήγησε στα μεγαλύτερα επιτεύγματα τους. Πίστεψαν στο όραμα τους τόσο πολύ, που δεν τους ένοιαζε όσες φορές και αν αποτύγχαναν σε κάτι. Ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν εκεί που ήθελαν να πάνε.

Ειδικά σαν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης και επιχειρηματίας γενικότερα, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσετε κάποια αποτυχία. Αν δεν σας έχει συμβεί ακόμη, αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Αυτό δεν το λέω ούτε από αρνητισμό, απλά έτσι είναι η ζωή. Όταν όμως συμβεί και η πίστη προς τον εαυτό σας είναι ισχυρή, καμία αποτυχία δεν θα έχει τη δύναμη να σας αποθαρρύνει. Η πίστη στον εαυτό σας είναι το παν.

Ακολουθούν δύο πολύ απλές και καθημερινές συνήθειες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας και να εξαλείψετε όλους τους περιορισμούς στους οποίους αυθυποβάλλεστε καθημερινά.

Μετράτε τις νίκες σας

Σαν άνθρωποι, έχουμε από τη φύση μας την τάση να κολλάμε στα αρνητικά και να σκεφτόμαστε όλες τις ήττες μας για την ημέρα που μόλις πέρασε, αντί να μετράμε τις νίκες μας και όλα τα καλά που μας έτυχαν ή καταφέραμε.

Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράψετε όλες σας τις νίκες στο τέλος της ημέρας. Μπορούν να είναι νίκες της σημερινής ημέρας, της προηγούμενης εβδομάδας, του προηγούμενου μήνα ή ακόμη και περσινές. Δεν έχει σημασία το πότε, το θέμα είναι να αρχίσετε να μπαίνετε στη διαδικασία να καταγράφετε όλες σας τις νίκες. Αυτό θα σας δώσει απόλυτη ικανοποίηση, υπενθυμίζοντας σας τα σπουδαία πράγματα που κάνατε στο παρελθόν και τα ακόμη σπουδαιότερα που θα κάνετε στο μέλλον.

Μικρές ή μεγάλες, δεν έχει σημασία. Απλά μετράτε τις νίκες σας!

Να μιλάτε στον εαυτό σας περισσότερο από τον ακούτε. Προσπαθήστε έστω και για μία εβδομάδα να μιλάτε στον εαυτό σας σαν να είναι πρωταθλητής, αντί να τον ακούτε σαν να είναι θύμα. Σας εγγυώμαι ότι θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα. Ξέρω ότι είναι λίγο “παράξενο” να μιλάτε στον εαυτό σας, αλλά κάντε μία δοκιμή και δείτε αν αξίζει τον κόπο τελικά.

Η θετική σκέψη είναι σημαντική, όμως το να μιλάτε στον εαυτό σας σαν να είναι πρωταθλητής, διορθώνει τον τρόπο σκέψης σας αμέσως. Όταν υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια, θα πάψετε να κάνετε αρνητικές και αποθαρρυντικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με πυγμή και αυτοπεποίθηση, επαναλάβετε φράσεις όπως “Είμαι ο καλύτερο σε ότι κάνω”, “Δεν υπάρχει τίποτα που να μη μπορώ να κάνω καλά”, “Δεν έχω τίποτα το συνηθισμένο. Είμαι πρωταθλητής”.

Αν δεν έχετε απεριόριστη πίστη στον εαυτό σας, μην περιμένετε από κανέναν άλλο να έχει πίστη σε εσάς. Εάν είστε υπάλληλος, δεν μπορείτε να περιμένετε το αφεντικό σας να πιστέψει σε εσάς τη στιγμή που εσείς δεν το κάνετε. Εάν είστε επιχειρηματίας, δεν μπορείτε να περιμένετε από έναν επενδυτή να πιστέψει τις ιδέες σας όταν εσείς δεν πιστεύετε στον εαυτό σας.

Οι άντρες και οι γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, κατανοούν όλοι τους την εκπληκτική δύναμη της πίστης.