Όταν ακούμε Αυτοπεποίθηση και Εαυτός, φανταζόμαστε συνήθως πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει το ένα το άλλο. Αυτοπεποίθηση είναι η αίσθηση ότι μπορείς να φέρεις κάτι εις πέρας, ή απλά ότι μπορείς να επιτύχεις σε κάτι. Πιο συγκεκριμένα είναι η αίσθηση του ατόμου της δύναμης του σε κάποιες συνθήκες. Η πίστη δηλαδή, ότι κάποια δράση ή δράσεις, έχουν σωστό, αποτελεσματικό τρόπο. Η κατάσταση που επιδεικνύει ακόμα ότι κάτι είναι σίγουρο και έχει επιτυχία, εμπνέει αυτοπεποίθηση.
Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, που συνάδει με τον τρόπο σκέψης πως: “ότι και να εμφανιστεί, μπορώ να το αντιμετωπίσω, μπορώ να τα καταφέρω”.
Είναι εύκολο να πιστέψουμε πως οι άνθρωποι που έχουν πολύ αυτοπεποίθηση είναι οι άνθρωποι, που γνωρίζουν πως να ανταπεξέλθουν σε νέες συνθήκες, να προσαρμοστούν, με μια εκπληκτική ευκολία, αλλά βέβαια αυτό δεν ισχύει. Πως μπορούν να γνωρίζουν χωρίς καν να προσπαθούν έστω κάτι μικρό στις νέες συνθήκες;
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην είναι σίγουροι, όπως αυτό είναι φυσιολογικό, και επίσης μπορεί να μην διαχειριστούν σωστά τις νέες συνθήκες και να κάνουν αρκετά λάθη. Όπως και οι υπόλοιποι. Η διαφορά όμως έγκειται στην ίδια τους την στάση και την διάθεση.
Ένα πρόσωπο με αυτοπεποίθηση, δέχεται ότι είναι μια νέα εμπειρία και ότι τα λάθη που πιθανόν θα κάνει, είναι απόλυτα δεκτά και φυσιολογικά. Και έτσι εάν κάτι συμβεί, είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν, χωρίς να δειλιάσουν. Γνωρίζουν πως εάν δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, ότι εάν προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ότι και να συμβεί, θα έχουν δίκαιο. Αυτό ακριβώς κρύβει μια συμπεριφορά- στάση με αυτοπεποίθηση και με αυτήν την θετική στάση- εμφάνιση ή εικόνα, τοποθετούν τους εαυτούς τους, σε ένα πολύ υψηλό πνευματικό επίπεδο, για να διαχειριστούν μια καινούργια κατάσταση.
Με λίγα λόγα, οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση:
- Έχουν βαθιά πίστη, των δυνατοτήτων τους, της ικανότητας τους να ανταπεξέλθουν, αλλά όχι απαραίτητα και να επιτύχουν. Αυτή είναι και η κύρια διαφορά. Είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι μπορεί και να μην πετύχουν. Η συνειδητοποίηση αυτή, τους καθιστά και πιο θαρραλέους.
- Έχουν θετική, ακόμη, οπτική και ρεαλιστικές προσδοκίες.
- Είναι άνετοι με την ιδέα της μη σιγουριάς.
- Γνωρίζουν πως να διαχειριστούν την αποτυχία εάν αυτό συμβεί. Νιώθουν έτοιμοι και για αυτήν την πιθανότητα.
- Έχουν πίστη στις κοινωνικές τους δεξιότητες και ικανότητες.
- Δεν αισθάνονται σαν να πρέπει να αποδείξουν κάτι για να γίνουν αποδεκτοί.
- Είναι πρόθυμοι, να ρισκάρουν την απόρριψη των αλλών, ακριβώς επειδή εμπιστεύονται την δική τους κρίση- γνώμη.
- Δεν χρειάζονται την αποδοχή των άλλων, ακριβώς επειδή αντέχουν την αίσθηση που αποδίδει η αποτυχία.
- Μπορούν να δουν την αστεία πλευρά των πραγμάτων, ακόμη και μέσα από πολλά προσωπικά λάθη και ατυχίες.
- Δεν παίρνουν τα πράγματα και τις καταστάσεις πολύ στα σοβαρά και προσωπικά.
- Νιώθουν όμορφα με τους εαυτούς τους.
- Κάνουν τους άλλους να νιώθουν ωραία, σε ότι αφορά τον εαυτό τους.
- Αναπτύσσουν μια υγειή ανταγωνιστικότητα.
Υποβοηθητικό στοιχείο.
Ένα άλλο βοηθητικό στοιχείο, για την αίσθηση αυτοπεποίθησης είναι η διαρκής ανάγκη για περιέργια. Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, τείνει να αντιμετωπίζει κάθε νέα εμπειρία, με περιέργια και με μια αίσθηση χιούμορ. Η περιέργια είναι, μεταξύ άλλων, το φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα για να βιώσεις την απουσία όλων των άλλων και τα ανθρώπινα όντα είναι γεννημένοι εξερευνητές. Παραδείγματως χάριν, παρακολουθώντας ένα νέο παιδί να παίζει και εσύ σύντομα θα παρατηρήσεις πως προσεγγίζει κάθε νέα εμπειρία αναρωτώμενο, απλώς επειδή δεν έχει μαθει το σενάριο της αποτυχίας ακόμη. Δεν είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αποτύχεις, αλλά είναι μια ευκαιρία για να μάθεις. Είναι μόνο, αργότερα, η ζωή, η οποία φέρνει με αυτό τόσα παραδείγματα, φέρνει αναστολές, και όρια στις απόψεις περί εαυτού.
Δεν θα ήταν απλά υπέροχο, το να είσαι ικανός να ξεχάσεις το πεδίο ”επιτυχία και αποτυχία” και να γυρίσεις στο σκεπτικό αυτής της αθώας παιδικής ηλικίας; Μόνο δηλαδή απολαμβάνοντας την διαδικασία, του να παρακουλουθείς το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, όντας ελεύθερους απο αρνητικές σκέψεις, που είναι ικανές να μπλοκάρουν.
Πολλές φορές τα άτομα που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, δεν επιθυμούν κοινωνικές ασχολίες, αλλά προτιμούν να κλείνονται στον εαυτό τους. Γενικώς δεν νιώθουν ότι έχουν αρκετές κοινωνικές δεξιότητες και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να σταθούν σε έναν για παράδειγμα κοινωνικό κύκλο.
Πως αλλιώς μπορούμε να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας;
Η ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου και οι ανάγκες του είναι διαφορετικές. Για αυτόν τον λόγο ένας ειδικός ψυχικής υγείας, μετά από ανάλυση της ψυχοσύνθεσης και των εμπειριών του ατόμου, θα συμβούλευε αναλόγως τον άνθρωπο που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Ένας ισχυρός τρόπος, για να ”χτισουμε” αυτοπεποίθηση, είναι να κάνουμε πρακτική την βαθιάς ενσυναίσθησης και συμπόνοιας του εαυτού μας. Αυτό συνεπάγεται της κατανόησης των καλύτερων ενδιαφερόντων της καρδιάς μας. Όπως υποστηρίζουμε τους άλλους, έναν φίλο, έναν δικό μας άνθρωπο, την οικογένεια μας, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μάθουμε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας.
Αλλά αυτό, ίσως ακούγεται δύσκολο ή γενικώς ακατόρθωτο. Ιδιαίτερα εάν το άτομο είναι συνηθισμένο, να κλείνεται και να ξεσπάει στον εαυτό του. Δεν είναι λίγοι αυτοί όπου συμπεριφέρονται στον εαυτό τους, σαν να συμπεριφέρονταν σε κάποιον εχθρό τους. Πιο συγκεκριμένα, επιδικάζουν, επικρίνουν και ”επιτίθονται” στον ίδιο τους τον εαυτό. Ωστόσο αυτό είναι το σημείο, όπου κρύβεται όλη η ουσία. Η βαθιά αγάπη του εαυτού, η κύρια ρίζα.
Πως να αναπτύξει κάποιος αυτήν την ενσυναίσθηση του εαυτού του;
Υπάρχουν πολλές πρακτικές ασκήσεις. Όταν το άτομο αποφασίσει να μην απευθυνθεί σε κάποιον ψυχολόγο, μπορεί από μόνο του να δοκιμάσει κάποιες πρακτικές:
Δοκίμασε να γράψεις ένα συμπονετικό γράμμα στον ίδιο σου τον εαυτό: Κάνοντας αυτήν την άσκηση, θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα συναισθήματα σου και τους λόγους για τους οποίους παλεύεις: Μην ξεχνας εξάλλου πως πολλοί άνθρωποι, παλεύουν για να χτίσουν την αυτοπεποίθηση τους και προσπάθησε να κατανοήσεις χωρίς επικρίσεις.
Προσπάθησε τώρα να γράψεις το ίδιο γράμμα, μπαίνοντας στην θέση κάποιου άλλου. Πιο συγκεκριμένα, φέρε στο νου ένα συπονετικό πρόσωπο και γράψε όπως πιστεύεις θα έγραφε αυτό για σένα.
Στην πορεία, ξαναγράψε το γράμμα, αλλά αυτή την φορά, με την οπτική ενός σοφού μεγαλύτερου σε ηλικία δίκου σου”εγώ”.
Θα ανακαλύψεις πως μπορεί να εκπλαγείς από τα σημεία που θα παρατηρήσεις.
Μην ξεχνάς οι πρακτικές ασκήσεις είναι και οι πιο βοηθητικές. Οι καθαροί στόχοι επίσης μπορούν να φέρουν ηρεμία και μια αίσθηση ζεστασιάς και ευεξίας στο νου και στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα το να θέτεις καθαρούς στόχους, είναι πολύ ωφέλιμο και υποστηρικτικό, όχι όμως στόχους τους οποίους απλά πρέπει να κάνεις.
Στις περίπτωσεις περιπτώσεις η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση δίνουν στον εαυτό, την δύναμη και το κουράγιο για να χτίσει την αυτοπεποίθηση.