Θυμός: Πως να διαχειριστούμε Κρίσεις

Όσο αφορά το θέμα- Θυμός: Πως να διαχειριστούμε Κρίσεις – είναι πολλές οι θέσεις που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν .Οι σίγουρες περιπτώσεις, που μας κάνουν να νιώθουμε έντονο θυμό, είναι οι περιπτώσεις που  υποτιμούν τα συναισθήματα μας και τις αξίες μας και οι περιπτώσεις που μας θίγουν τον ψυχισμό μας.  Άλλες φορές, μέσα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, μικρά πράγματα μπορεί να πυροδοτήσουν τον θυμό μας. Τον πυροδοτούν ακόμα άσχημες καταστάσεις όπως: ο ψυχικός τραυματισμός, η συναισθηματική μείωση και η ντροπή.

Για να βρεις την ηρεμία,

θετικό θα ήταν να διαπραγματευτείς

με την τάση να διαταράσσεις την ηρεμία.

Η επίτευξη αυτού, εναπόκειται την έκφραση

του θυμού και την προσεκτική επίγνωση αίσθησης

της ανάγκης και της έκφρασης του θυμού.

Robert J.Landy(2001).

Ο θύμος, “ψάχνει” να βρεί πεδίο να ξεσπάσει. Εάν δεν βρεί κάτι εξωτερικό, ξεσπάει στον ίδιον τον άνθρωπο, που τον αναπτύσσει. Ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει διαφορετικούς μηχανισμούς και χρόνους, στους οποίους ο θύμος γίνεται φανερός. Για κάποιους μπορεί για παράδειγμα να χρειάζεται λίγα λεπτά, ενώ για κάποιους άλλους εβδομάδες για να γίνει: έκρηξη θυμού. Έννοια και Σημασίες: Στην αρχαία Ελλάδα, ο θυμός δεν έχει ταύτιση με ότι σήμερα γνωρίζουμε ως συναίσθημα του θυμού. Τότε αναφερόταν στο όλο μέρος του συναισθήματος. Μέρος που είναι η ουσία της υπάρξεως μας. Στην ψυχολογία ακόμα, γίνεται συχνή χρήση του όρου: θυμικόν το οποίο σημαίνει βιώματα ψυχοσυναισθηματικού χαρακτήρα. Χρειάζεται η παρατήρηση του εαυτού την στιγμή της έκφρασης του θυμού, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην αποδοχή του. Η αποδοχή του δείχνει αυξημένη συνειδητότητα. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό του ενός για τον άλλον. Ενέχει δράση και επίθεση.

Δυνάμεις με έντονη ισχύ. Ωστόσο ο θυμός, με μια διαφορετική οπτική, επειδή ενέχει αυτήν την ενέργεια, θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις, να έχει θετικά αποτελέσματα και να αποτελεί θετικό έναυσμα. Έναυσμα για την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων, για παράδειγμα, ή ακόμα και την κινητήριο δύναμη για να βρείς τις λύσεις σε προβλήματα που σε απασχολούν. Αλλά ο θυμός, σε υπερβολικό επίπεδο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Σε σωματικό πλαίσιο, αυτός ευθύνεται για αυξημένη πίεση αίματος ή και για άλλες σωματικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στο πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου. Πότε το άτομο θα πρέπει να ανησησυχίσει; Στις μη φυσιολογικές εκφράσεις θυμου. Οι μη φυσιολογικές εκφράσεις θυμού είναι οι εκφράσεις που συμβαίνουν σε πολύ συχνό επίπεδο, και έχουν μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή δεν είναι απλά ξεσπάσματα, λίγων λεπτών. Άλλα στοιχεία που θα πρέπει να ανησυχήσουν το άτομο, είναι η αυξημένη επιθετικότητα, άσχημες συμπεριφορές και επικοινωνιακά προβλήματα, μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου και μέσα στο πλαίσιο της εργασίας του.

Ποιές είναι, πιο συγκεκριμένα, οι πιο συχνές συνέπειες που ο θυμός μπορεί να προκαλέσει ; Ο θυμός που δεν έχει βρεί πεδίο έκφρασης, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχή, το σώμα μας και την κοινωνικότητα μας. Σε οικογενειακό πλαίσιο, όταν ο θυμός, λόγω ανικανοποίητων αναγκών, εκφράζεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός ως προς την ηρεμία και την θαλπωρή καθώς και ως προς την ίδια την υπόσταση της οικογένειας. Η συναισθηματική και ψυχική έτσι κακοποίηση, είναι φαινόμενα που συχνά αναπαράγονται και έχουν την ρίζα τους στα ξεσπάσματα του θυμού. Ένας μακροχρόνιος θυμός, μέσα στην οικογένεια, από την πλευρά για παράδειγμα ενός ατόμου, μπορεί να είναι ένδειξη πως το άτομο ασυνείδητα τείνει να κάνει αναπαραγωγή του προτύπου της γονεικής οικογένειας, στην οποία μεγάλωσε.

Ποιές τεχνικές ελέγχου θυμού, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα; Το άτομο, από την στιγμή που παρατηρήσει πως έχει πολύ έντονα και συχνά ξεσπάσματα θυμού, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτός θα του παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση: Τεχνικές που θα βοηθήσουν το άτομο ιδιαίτερα είναι: Η χαλάρωση: Οι ειδικοί ψυχικοί υγείας, εκπαιδεύουν τους ασθενείς, σε μια τεχνική η οποία λέγεται: “προοδευτική χαλάρωση”, μέχρι το σημείο που οι ασθενείς νιώσουν πως είναι ικανοί να χαλαρώσουν. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τον διαλογισμό ιδιαίτερων λέξεων ή εικόνων. Το επόμενο στάδιο, είναι οι ερωτήσεις των ειδικών ψυχικής υγείας στους ασθενείς, για να περάσουν ένα ή δύο λεπτά σκεπτόμενοι έντονα μια κατάσταση, η οποία τους δημιουργεί σύγχυση και έντονο θυμό. Για παράδειγμα, όταν μπροστινοί οδηγοί τους στον δρόμο, πηγαίνουν πολύ αργά. Σε αυτό το σημείο, οι ψυχολόγοι τους βοηθάνε με τεχνικές, να χαλαρώσουν.

Οι ψυχολόγοι και οι ασθενείς, μπαίνουν σε αυτήν την πρακτική διαδικασία εξάσκησης, αρκετές φορές. Μετά από περίπου οκτώ συνεδρίες, οι ασθενείς, είναι τυπικά ικανοί να χαλαρώσουν από μόνοι τους, χωρίς την καθοδήγηση του ψυχολόγου. Γνωστική θεραπεία: Συχνά ο τρόπος που οι άνθρωποι σκέπτονται όταν είναι θυμωμένοι, κάνει τις καταστάσεις χειρότερες. Εκεί είναι όπου εντοπίζεται και η αιτία του κακού. Όταν για παράδειγμα κάποιος οδηγός, ξαφνικά πεταχτεί μπροστά σου με σκοπό ή πάει να πέσει επάνω σου, κατά πάσα πιθανότητα θα σκεφτείς κάτι πολύ αρνητικό για αυτόν ή για την κατάσταση που θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος. Μπορεί να σκεφτείς για παράδειγμα: “Ο καθένας προσπαθεί να με κάνει να καθυστερήσω¨! Στην γνωστική θεραπεία λοιπόν, οι ψυχολόγοι βοηθούν τους ασθενείς να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και αντίληψης σχετικά με ένα δρώμενο θυμό. Έτσι αντί να σκεφτείς, στο περιστατικό με το αυτοκίνητο κάτι αρνητικό, δηλαδή σκέψεις αρνητικές για τον άλλον οδηγό, θα μπορούσες να σκεφτείς, για παράδειγμα: ” Ευτυχώς δεν προκλήθηκε καμία ζημία”.

Αυτό θεωρητικά είναι δύσκολο να συμβεί, γιατι αναφερόμαστε σε σκέψεις αυθόρμητες, αλλά ο ειδικός, μέσω των τεχνικών μπορεί να εισχωρήσει στην ρίζα αυτών, μέσω της γνωστικής θεραπείας, με απώτερο στόχο την τροποποίηση τους. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων: Ο ειδικός ακόμα, μπορεί να υποστηρίξει το άτομο, μέσω της εκμάθησης καινούργιων βοηθητικών συμπεριφορών. Στη συστημική θεραπεία για παράδειγμα, η επαφή του ειδικού με τους γονείς του ατόμου, μπορεί να βοηθήσει, γιατί ο ειδικός θα εστιάσει σε νέους τρόπους προσέγγισης των γονέων στο άτομο, οι οποίοι θα προάγούν μια υγειή επικοινωνία. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών, μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Ποιοί άλλοι εναλλακτικοί τρόποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν; Σωματική άσκηση:Η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει μειώνοντας το στρες και την ένταση του ατόμου, συστατικά που μπορεί να ευθύνονται για την αίσθηση έντονου θυμού. Διαλείμματα: Τα διαλείμματα δεν είναι μόνο για τα παιδιά! Τα μικρά διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας, χρειάζονται για μειώσουν το στρες σου. Ιδιαίτερα τις μέρες που το πρόγραμμα σου είναι φορτωμένο. Συγχώρεση: Η συγχώρεση είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Έαν μπορείς να συγχωρήσεις κάποιον που σε έχει θυμώσει και οι δύο ίσως μάθετε από την κατάσταση. Είναι μη ρεαλιστικό εξάλλου, να περιμένεις από τον καθένα να συμπεριφέρεται ακριβώς με τον τρόπο που εσύ θα επιθυμούσες. Θέσε συγκεκριμένες λύσεις: Αντί να κάνεις εστίαση στο τι σε θυμώνει, εστίασε σε τρόπους επίλυσης.