Προσωπα ενος νοσηρου περιβαλλοντος

Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από το είδος των σχέσεων που καλλιεργούμε ή αλλιώς από τις δυναμικές των κοινωνικών μας δικτύων.
Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση ατόμων με τεράστια αυτογνωσία, οι ετεροκαθορισμοί επηρεάζουν ακόμα και τον τρόπο, που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό. Ο τακτικός απολογισμός των καταστάσεων, που μας καθηλώνουν και η αποτίμηση των προσώπων, που επιβραδύνουν την ψυχολογική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη είναι επιτακτικός.
Τα πρόσωπα αυτά, που κρυφά ή φανερά, αλλά σίγουρα λανθασμένα, μοιάζουν με αναγκαία κακά, δημιουργούν μια αρνητική κουλτούρα, ένα νοσηρό κλίμα, στο οποίο εγκλωβίζουν. Παραδόξως, παίρνουν και τη μορφή εκείνου, που θα μας βγάλει από την δεινή θέση, για την οποία εκείνα εν πολλοίς ευθύνονται.
Ομοιάζουν με τους τωρινούς σωτήρες πολιτικούς, που θα μας απαλλάξουν από την κρίση, που οι ίδιοι επεδίωξαν. Όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή εκμεταλλεύονται τους φόβους, τις ενοχές, την αγάπη, την ανάγκη, το καθήκον και την φιλοτιμία. Αλλά κυρίως, επειδή είναι προσφιλή, και η αγωνία της μοναξιάς ή της περιθωριοποίησης ζοφερή. Θα τα αναγνωρίσετε εύκολα, επειδή αντιστέκονται σε κάθε εγχείρημα για αλλαγή. Κι αυτό γιατί η μεταβολή της ψυχολογικής σας ισορροπίας και η έκθεση σε νέα ερεθίσματα και πρόσωπα μπορεί να τα αποκαθηλώσει από το βάθρο, στο οποίο εσείς οι ίδιοι τα ενθρονίσατε.
Θα φανερωθούν εύκολα, επειδή καμιά φορά σας σπρώχνουν άκριτα προς την αλλαγή, χωρίς να σας προειδοποιούν για τις συνέπειες, με μόνο στόχο να επιστρέψετε ηττημένοι πίσω. Θα τα διακρίνετε, καθώς δημιουργούν και παίζουν με τις ανασφάλειες, καθώς αντιλαμβάνονται εύκολα την εξαρτητική σχέση και λόγο στο λόγο φροντίζουν να τη συντηρούν και να την επιτείνουν.

Τρέφονται με την υποσυνείδητη πεποίθηση κάθε ανθρώπου πως ο ίδιος αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος (όπως και η Γη για τους αρχαίους) και πως όλα περιστρέφονται γύρω από το υπερτροφικό ή αδύναμο εγώ, που ζητά επιβεβαίωση και ανατροφοδότηση.
Εξαφανίστε από τη ζωή σας τους μίζερους χαρακτήρες, εκείνους που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν τη στιγμή, αντλούν ηδονή όμως με το να καθιστούν εσάς συνεργούς στην κακοδαιμονία και τη γκρίνια. Αποδέκτες καθώς καθίστασθε των αρνητικών συναισθημάτων, σταδιακά, είτε ενστερνίζεστε τη φιλοσοφία τους είτε είστε έτοιμοι να εκραγείτε, συνήθως σε αθώα θύματα. Μην τους απαντάτε, μην δικαιολογείστε, μην συνδιαλέγεστε. Δεν το επιθυμούν και δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Εξορίστε όσους υποτιμούν την αξία σας, υποδαυλίζουν την αμφιβολία, μαραίνουν την αυτοεκτίμηση. Αλλά πρώτα φροντίστε να αποκτήσετε μια δόση υπερηφάνειας, που θα σας κάνει να πιστέψετε πως σε εσωτερικές αρετές κρύβεται ο θησαυρός κάθε ανθρώπου.
Ρίξτε στην πυρά εκείνους που παίρνουν τη ζωή, τους τύπους, τις διαδικασίες, τις συμβάσεις υπερβολικά σοβαρά. Τα χρόνια που απομένουν είναι τόσο πολύτιμα, που η κατασπατάλησή τους σε ανθρώπινες ματαιοδοξίες, κοινωνικά θέσφατα και υποκριτικά μετερίζια είναι ανούσια.
Απομονώστε τους κόλακες, αυτούς που σας επαινούν σε κάθε περίσταση, ετούτους που στους ανώτερους φέρονται δουλικά και σε όσους εκλαμβάνουν ως κατώτερους, δυναστικά. Σας σπρώχνουν σε περιπέτειες, για να σας δουν να καταστρέφεστε, σας παρουσιάζουν τις μισές αλήθειες και αλλοιωμένα τα δεδομένα.
Αντιληφθείτε τους ανέντιμους, που θα σας υποσκάψουν και θα σας τη φέρουν πισώπλατα. Αν στο περιβάλλον σας υπάρχουν παρόμοιοι, θα ενεδρεύουν σε κάθε σας προσπάθεια και θα καιροφυλαχτούν σε κάθε σας λάθος. Μην συσχετίζεσθε μαζί τους κι αν δεν είναι αυτό εφικτό, αποκαλύψτε τους πρώτοι.
Γίνετε ξένοι προς άτομα δίχως χιούμορ, αποξενωθείτε από εκείνους που δεν μπορούν να αυτοσαρκαστούν, από τους υπερευαίσθητους και ευερέθιστους. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να σας αναγκάζουν διαρκώς να απολογείστε.
Αποφύγετε τους λογάδες, τους φλύαρους, την κομπορρημοσύνη και τον πομφολυγισμό. Οι περιττές λέξεις, ο πλεονασμός και οι τάχα ρηξικέλευθες αποφάνσεις απλά καλύπτουν την αδυναμία τους να διατυπώσουν οτιδήποτε ουσιώδες.
Πατάξτε τους προφήτες, τους μάντεις που ελλοχεύουν όχι προς χάριν της πρόληψης, αλλά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε τα γεγονότα και οι πράξεις να έχουν την έκβαση, που θέλουν.
Να είστε επιφυλακτικοί όταν συναναστρέφεστε με άτομα, που δεν έχουν κανένα σχέδιο, στόχο ή προοπτική. Όσους αρμενίζουν χωρίς πυξίδες και στρατηγική και αλλάζουν κάθε τόσο τις πορείες τους, ανάλογα με τον άνεμο και τις συνθήκες.
Επιστέγασμα των θεωριών είναι οι πράξεις. Μην διακυβεύετε την ενέργειά σας με όσους χρησιμοποιούν τις θεωρίες, τα συνθήματα, τις κραυγές, για να αποκτήσουν προσωπική ταυτότητα. Ακόμα και η αγάπη μετριέται με το πλήθος των θυσιών, που είναι έτοιμος να κάνει κάποιος για σας. Τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμός.
Συνεπακολούθως, αποστομώστε τους δήθεν, τους επιφανειακούς, εκείνους που χρησιμοποιούν την κουλτούρα, την αναζήτηση, την κοινωνική ευαισθησία, για να εντυπωσιάζουν και να γίνονται αποδεκτοί.
Η ηθική έχει ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό: Αν την αγνοήσεις στο ελάχιστο, είσαι έτοιμος και για τα σημαντικά να την αποκηρύξεις. Εναντιωθείτε στους ασυνεπείς, στα πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να παραβούν, να σκευωρήσουν, να δράσουν παράτυπα. Συμπαρασύρουν με τα στιγμιαία οφέλη, που αποκομίζουν.
Ο έρωτας δωρήθηκε στους ανθρώπους για να δίνει χαρά. Αν ο σύντροφος συνέχεια σας ταλαιπωρεί με αμφιθυμίες, οπισθοχωρήσεις, βολέματα, υπεκφυγές, απιστίες, τότε δεν είναι για σας. Στα ερωτικά μην επαναπαυθείτε με τίποτα λιγότερο από όσο αξίζετε.
Μην απαιτείτε την ευτυχία, αν πρώτα δεν έχετε προπαρασκευασθεί να την χαρίσετε σε άλλους. Αντισταθείτε στους επηρμένους, που ζητούν, χωρίς να έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποδώσουν.
Αναγνωρίστε τα παράσιτα, τους ξενιστές, αυτούς που, ενώ φαντάζουν εξαρτημένοι από σας, στην πραγματικότητα απομυζούν τις δυνάμεις σας, αποστραγγίζουν τη δύναμή σας, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές σας. Μπορεί αρχικά να κολακευθείτε από την ψευδεπίγραφη σχέση υποτακτικής συνδιαλλαγής, αλλά όταν θα έχετε εξαντληθεί, αυτοί θα συνεχίσουν ακάθεκτοι, για να συναντήσουν το επόμενο ανυποψίαστο θύμα.
Μην δίνετε σημασία σε κουτσομπόληδες, επειδή οι αναλύσεις τους περί συμπεριφορών και κινήτρων είναι κατάπτυστες και γιατί το αντίτιμο της στρεβλής πληροφορίας είναι ο καταποντισμός σας στους άλλους από τα αμετροεπή στόματά τους.

Η δύναμη του να πιστεύετε στον εαυτό σας

Η δύναμη του να πιστεύετε στον εαυτό σας

Για να ζήσετε μια υπέροχη ζωή, θα πρέπει να πιστέψετε απόλυτα στον εαυτό σας και τις ικανότητες σας.

Βρείτε μου ένα εξαιρετικά πετυχημένο άτομο που δεν πιστεύει απόλυτα στον εαυτό του. Δεν πρόκειται να βρείτε ούτε ένα. Ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg, o Michael Jordan, ο Abraham Lincoln, ο Martin Luther King Jr., είναι μερικά παραδείγματα επιτυχημένων προσωπικοτήτων, που επωφελήθηκαν από την αυτοπεποίθηση τους. Παρόλα αυτά, δεν είναι το επίπεδο επιτυχίας τους αυτό για το οποίο θέλω να μιλήσω. Είναι η θέληση τους να σηκωθούν ξανά και ξανά, κάθε φορά που αποτύγχαναν στην ολοκλήρωση των στόχων τους.…Read More >>

10 Δεξιότητες που δύσκολα μαθαίνετε, όμως σας αποζημιώνουν για πάντα

 

10 Δεξιότητες που δύσκολα μαθαίνετε, όμως σας αποζημιώνουν για πάντα

Μπορεί τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή να έρχονται τσάμπα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζονται χρόνο, ιδρώτα και επιμονή για να αποκτηθούν. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την εκμάθηση σημαντικών για τη ζωή σας, δεξιοτήτων. Στην προσπάθεια μας να διαπιστώσουμε ποια είναι τα ταλέντα στα οποία αξίζει κάποιος να επενδύσει, συχνά αναρωτούμαστε “Ποια είναι οι δυσκολότερες και χρησιμότερες δεξιότητες προς εκμάθηση?”

Ακολουθεί μία λίστα προσωπικών προτιμήσεων:…Read More >>

Συναισθηματική Χειραγώγηση.

H Χειραγώγηση του Φόβου (του Noam Chomsky)

Ο όρος Συναισθηματική Χειραγώγηση, αναφέρεται σε μορφή ψυχολογικής κακοποίησης η οποία φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Αυτή έχει ως απώτερο στόχο να χειραγωγεί και να ελέγχει, έχοντας κύριο γνώμονα τον φόβο του άλλου μέλους όπου δέχεται αυτήν την ψυχολογική βία.

Συνέπειες.

Oι συνέπειες που αυτή επιφέρει είναι συνήθως έντονη ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθηση ανεπάρκειας, ενοχικότητας και μη δυνατότητας διαφυγής.

Πως μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;

Χρειάζεται καθαρή κρίση και επιλογή ατόμων που να την ενισχύουν. Ρωτήστε ανθρώπους τέτοιου χαρακτήρα τους οποίους εμπιστεύεστε εάν εντοπίζουν τέτοια σημάδια και μπείτε ενώ σας περιγράφουν «μέσα» στη δική τους οπτική.

Οριοθετηθείτε: Χρειάζεται ψυχική δύναμη για να αρχίσετε να λέτε όχι σε πράγματα που θεωρείτε πως δεν έχουν λογική υπόσταση και μπορούν να βλάψουν έστω και ελάχιστα την ψυχική σας γαλήνη.

Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Βρείτε μικρά εργαλεία για να την χτίσετε.

Μην υποτιμάτε: Μην υποτιμάτε μικρές καθημερινές στιγμές ηρεμίας και χαράς. Αυτές μπορεί να είναι ικανές να ενισχύσουν την πίστη στον εαυτό σας. Χρειάζεται να εξετάσετε τι θα σας γέμιζε χωρίς να επηρεάζεστε από οποιοδήποτε φόβο απειλής.

Ξεκαθαρίστε το τοπίο μέσα σας: Είναι βασικό να επέλθει η πλήρη συνειδητοποίηση για το είδος των συναισθημάτων για να είμαστε σε θέση να τα επιλύσουμε. Ο φόβος μας καθιστά αδύναμους και μη διαυγείς ως προς αναγνώριση συναισθημάτων. Για αυτό πάρτε ευκαιρία να χαλαρώσετε, να γράψετε για να καταλάβετε τον χαρακτήρα των συναισθημάτων σας.

Δώστε σημασία: Ένας λόγος που αυξάνει την χειραγώγηση είναι η αμέλεια και η αδιαφορία. Θεωρείτε συχνά ότι δεν είναι σημαντική. Κι όμως οι συνέπειες συχνά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες είτε σε συνειδητό είτε σε ασυνείδητο πλαίσιο. Για αυτό ξεκινήστε να είστε πιο προσεκτικοί στην παρατήρηση συνθηκών και συμβάντων. Έτσι η αξιολόγηση θα έχει καλύτερη οπτική.

Θυμηθείτε τις ανάγκες σας: Αυτές θα πρέπει πάντοτε να είναι πρώτο πλάνο και πρώτη προτεραιότητα.

 

Παραδείγματα:

Δεν είναι απαραίτητο όταν μιλάμε για αυτή να αναφερόμαστε σε ερωτικές σχέσεις. Την συναντάμε συχνά ακόμα και σε σχέσεις μητέρας- παιδιού, επαγγελματικές σχέσεις ή άλλων ειδών σχέσεις. Μπορεί να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα εκφόρτισης ενοχικότητας (απειλή για εγκατάλειψη), υλιστικό (χρήση χρημάτων), ή και δωροδοκίας. Η ενοχή χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις ως μοχλός για την επίτευξη σκοπών.

Σχέσεις και ψυχολογικός πόνος

Όταν ακούμε Σχέσεις και ψυχολογικός πόνος ,συνήθως μας έρχεται στο μυαλό καταστάσεις χωρισμού και αποστασιοποίησης. Πολλοί μπορεί να νιώσουν αυτόν τον πόνο, ιδίως όταν βρίσκονται μέσα σε μια ερωτική σχέση. Αυτός ο πόνος, μπορεί να σημαίνει, πως το ζευγάρι, ή οι άνθρωποι που εμπλέκονται ερωτικά, βιώνουν κάποιες διαφωνίες. Διαφωνίες, όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνες για διαφόρων ειδών ψυχολογικής βίας. Αυτή η ψυχολογική βία, κατά συνέπεια μπορεί να επιφέρει και άλλες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στο άτομο ή στα άτομα.…Read More >>

Μάθηση και Μνήμη

Η ανθρώπινη μνήμη, όπως και η μνήμη του κομπιούτερ, μας επιτρέπουν να αποθηκεύσουμε πληροφορίες, τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Σε ότι αφορά την μάθηση και μνήμη, το πρώτο στάδιο λέγεται κωδικοποίηση: η διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε πληροφορίες έτσι ώστε να τις αποθηκεύσουμε. Για ένα κομπιούτερ, αυτό σημαίνει η μεταφορά αρχείων από ένα έως και μηδέν δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει η μεταφορά αρχείων σε ένα σημασιολογικό πλαίσιο, όπως είναι η σχέση με την υπάρχουσα μνήμη, μια εικόνα, ή έναν ήχος.

…Read More >>

Ψυχολογία και Διακοπή Καπνίσματος

Οι ψυχολογικοί παράγοντες του εθισμού στο τσιγάρο.

Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν προσδιοριστεί ότι έχουν στενή σχέση με τον εθισμό του τσιγάρου και με την προσπάθεια για διακοπή καπνίσματος. Συμπεριλαμβάνουν αισθήματα θλίψης, ζητήματα ταυτότητας και παλιές συνήθειες.

…Read More >>

Ψυχολογία και Απώλεια Βάρους

Η Ψυχολογία και Απώλεια βάρους, είναι δύο έννοιες με πολύ στενή σύνδεση. Ένα συχνό ζήτημα, που απασχολεί την πλειονότητα των ανθρώπων, είναι η φυσική τους κατάσταση. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα έχετε ακούσει την φράση: ” Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει, παίρνω σωματικό βάρος, χωρίς να τρώω ιδιαίτερα ή ενώ κάνω διατροφή”. Αυτό συμβαίνει, γιατί ακόμη και στην επιθυμητή μείωση σωματικού βάρους, παίζει ρόλο η ψυχική κατάσταση- υγεία του ατόμου. Το μυστικό είναι η διαχείριση των σκέψεων μας.

…Read More >>

Πνεύμα και Ψυχωτικές Διαταραχές

Οι Ψυχωτικές Διαταραχές ασκούν μεγάλη επίδραση στο Πνεύμα. Πνεύμα και Ψυχωτικές Διαταραχές, είναι έννοιες συνδεδεμένες με ένα αρνητικό φάσμα. Οι ψυχωτικές διαταραχές, χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργικά και αποδιοργανωτικά συναισθήματα, τα οποία επιδεικνύουν πως το άτομο που τα βιώνει δεν έχει πλήρη επαφή με την πραγματικότητα.

…Read More >>

Συναισθήματα και ανάλυση συμπεριφοράς.

Συναισθήματα και ανάλυση συμπεριφοράς, είναι στοιχεία που αλληλεπιδρούν με έναν περίεργο τρόπο. Τα συναισθήματα εξέρχονται ξαφνικά, με έντονη ισχύ και δύναμη και έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Δυνατά συναισθήματα, μπορούν να προκαλέσουν την δράση, όπου δεν έχει επιθυμιτά αποτελέσματα. Γιατί όμως έχουμε συναισθήματα; Πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει  το θέμα και έχουν προτείνει έναν διαφορετικό αριθμό θεωριών, που εξηγούν το πως και το γιατί πίσω από τα ανθρώπινα συναισθήματα.

…Read More >>