Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

CommunityCategory: Οικογενειακά ΘέματαΠως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;
Anonymous asked 3 years ago

Αγαπητή Κυρία Φάρου
Είμαι μητέρα δύο αγοριών. Το ένα παιδί μου σπουδάζει στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πρώτο έτος. Ανησυχώ πάρα πολύ γι αυτό. Δεν είμαι υπερβολική, ούτε είμαι η μαμά που θέλει να παρακολουθεί τα παιδιά της ή να τα καθοδηγεί. Ο λόγος της ανησυχίας μου είναι ότι ο γιος μου έχει κλειστεί στον εαυτό του, δεν πολυμιλάει, δε βγαίνει έξω, δεν έχει φίλους. Αυτό έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Πέρσι τέτοια εποχή δεν έβγαινε καν από το δωμάτιό του κι αντί να είναι χαρούμενος που πέρασε στη σχολή που ήθελε, ήταν καταθλιπτικός. Φοβάμαι ότι έχει κατάθλιψη. Του έχω μιλήσει ανοιχτά, του πρόσφερα τη βοήθεια μου, του πρότεινα να πάει να μιλήσει σε κάποιον ειδικό μα δε θέλει, δεν αντιδρά καν, δε μιλά, δε λέει τι θέλει, πως νιώθει. Δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η κατάστασή του.  Έχει διακόψει την επικοινωνία με την οικογένεια, μας μιλάει ελάχιστα και από τότε που έφυγε από το σπίτι για να σπουδάσει δεν ξαναγύρισε πίσω.   Το παιδί μου πιστεύω ότι χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη ή καλύτερα κάποιον άνθρωπο, έναν φίλο,(παλαιότερα είχε πολλούς, τώρα τους έχει απομακρύνει όλους και δε κάνει νέους) να του μιλήσει, να νιώσει ότι τον καταλαβαίνει, ότι νοιάζεται, να ανοιχτεί. Δυστυχώς εγώ και ο πατέρας του δεν είμαστε οι ιδανικοί γι αυτό. Το έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές όμως το διαζύγιο και οι εντάσεις που υπήρχαν μέσα στην οικογένεια, τον έχουν απομακρύνει από εμάς. Επίσης ο χωρισμός του από τη κοπέλα του μετά από δύο χρόνια δεσμό, τον έχουν επηρεάσει. Ήταν όμως ένα χωρισμός που προκάλεσε ο ίδιος. Δεν ήθελε να βγει με τη κοπέλα του, την απομάκρυνε μέρα με τη μέρα με τον τρόπο του.
Δεν τρέφεται σωστά, έχει αδυνατίσει αρκετά, δεν προσέχει την εμφάνισή του ιδιαίτερα, δε θέλει να ψωνίσει ρούχα, κάνει φοβερή οικονομία (ενώ παλαιότερα ήταν παιδί που πρόσεχε τον εαυτό του, την εμφάνισή του και τα τα έξοδα δε τα υπολόγιζε)
Όταν τον ρωτάω για τα μαθήματα ή για τις εξετάσεις του, δεν παίρνω καμία απάντηση. Χθες που τον επισκέφτηκα, αυτό δε γίνεται συχνά, μία φορά το μήνα, τον ρώτησα για το πότε τελειώνουν οι εξετάσεις και η απάντηση ήταν “Θα δούμε”. Μου είπε ότι έχει να κάνει μια εργασία που δεν ξέρει καν μέχρι πότε την παραδίδει. Δε με προβληματίζει τόσο αν περνάει τα μαθήματα αλλά το αν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα. Αν έρχεται στη σχολή, αν συμμετέχει. 
Το μυαλό μου δυστυχώς τρέχει σε πολλά, κάνω σενάρια τα οποία δε θα έπρεπε. 
Είναι έξυπνο παιδί και την αγαπάει τη σχολή του, ήταν το όνειρό του να περάσει σε αυτή. Φοβάμαι όμως να μην τα παρατήσει…  Πριν δύο χρόνια ήταν αθλητής, έπαιζε ποδόσφαιρο, τα παράτησε, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις. Ευτυχώς πέρασε στη σχολή που ήθελε. Είναι κρίμα να τα παρατήσει πάλι…. Ανησυχώ…… ανησυχώ για την υγεία του……. για τη ψυχολογική κυρίως, από αυτή ξεκινούν όλα…. τι να κάνω για τον βοηθήσω; Πείτε μου σας παρακαλώ….. Κοντεύω να τρελαθώ……